My work

 ส้มตำไทย



     เครื่องปรุง + ส่วนผสม


  

* มะละกอดิบหั่นฝอย 2 ถ้วยตวง

* แครอทหั่นฝอย 1/2 ถ้วยตวง

* ถั่วฝักยาว 1/2 ถ้วยตวง (หั่นความยาวประมาณ 1" )

* น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ

* น้ำตาลปี๊บ 1 1/2 ช้อนโต๊ะ

   (ถ้าไม่มีสามารถใช้น้ำตาลทรายแทนได้)

* น้ำมะนาว 3 ช้อนโต๊ะ

* มะเขือเทศ 1/2 ถ้วยตวง (หั่นครึ่ง)

* กุ้งแห้ง 1/3 ถ้วยตวง

* ถั่วลิสง 1/4 ถ้วยตวง

* พริกขี้หนู 10 เม็ด (ปรับเพิ่ม/ลด ตามความต้องการ)

* กระเทียมสด 5 กลีบ


  วิธีทำทีละขั้นตอน




1. ใส่กระเทียมและพริกลงในครก ใช้สากตำพอแหลก จึงใส่กุ้งแห้งและตำต่อไปอีกสักพัก

2. ใส่น้ำตาลปี๊บ ตำต่อจนน้ำตาลละลาย จึงใส่มะละกอฝอย, แครอทฝอย, ถั่วฝักยาว, มะเขือเทศ, ถั่วลิสง ปรุงรสด้วยน้ำปลาและน้ำมะนาว จากนั้นจึงตำต่อจนส่วนผสมทั้งหมดเคล้ากันทั่ว


   
3. ปรุงรสให้ถูกปากด้วย น้ำตาล, น้ำปลา หรือน้ำมะนาวเพิ่ม รสดั้งเดิมจะมีรสหวาน, เผ็ด และเปรี้ยวพอๆกัน

4. ตักใส่จานและโรยหน้าด้วยถั่วลิสง เสิรฟพร้อมผักสด (กะหล่ำปลี, ถั่วฝักยาว, ผักบุ้งไทย, อื่นๆ) และข้าวเหนียวร้อนๆ




[ THAI PAPAYA SALAD ]

Flavoring ingredients.

* 2 cups shredded green papaya.

* Shredded carrots 1/2 cup.

* Lentils 1/2 cup (cut into approximately 1 ").

* 2 tablespoons fish sauce.

Sugar * 1 1/2 tbsp.

    (If you do not use sugar instead).

* 3 tablespoons lemon juice.

* Tomatoes 1/2 cup (sliced ​​in half).

* Dried 1/3 cup.

* Peanuts 1/4 cup.

* 10 tablets pepper (increase / decrease. Requirements).

* 5 cloves of fresh garlic. 


How to do step by step.

First. Garlic and pepper into the mortar. Crushed using pestle low enough. Then add shrimp and low for another one.

Two. Put sugar. Low until the sugar dissolves. Then add shredded papaya, shredded carrot, lentils, tomatoes, peanuts, flavored with fish sauce and lime juice. Then low until all ingredients mixed throughout.


   
Three. Season to taste with sugar, fish sauce or lime juice added. The original flavor is sweet, spicy and sour as well.

Four. Serving plate and sprinkle with peanuts. And Serve the vegetables (cabbage, beans, morning glory, Thailand, etc.) and sticky hot.



ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น